Narnia Krónikái! – A Varázsló Unokaöccse!

narniaborito_000.jpg

Új cikksorozat kezdünk, amelyben olyan „geek” könyveket szeretnénk bemutatni, amelyek alapműnek számítanak, de viszonylag kevesen ismerik, vagy netán hibás elképzeléseik vannak az egyes filmes/rajzfilmes adaptációk miatt.  Az első ilyen univerzum pedig nem más lesz, mint a Narnia világa!

Elsőként kezdjük is egy ténnyel: A regényfolyam 7. könyvből áll! A sokak által ismert mozifilm a sorozat 2. részével indít, teljesen kihagyva az első könyvet! Hogy miért? Talán vallásos okokból. Az amerikai közönség nem díjazta volna ezt a kifordult/bibliakifigurázó teremtéstörténetet.

   

A szerző egyébként nem más, mint C.S. Lewis, ír író, irodalomtörténész, gondolkodó, teológus a modern kori gyermek-fantasy megteremtője és a Gyűrűk Ura szerzőjének, Tolkien nagy barátja. Lewisklj1913-ban elhagyta a hitét és 1926-ig ateistaként élt. Nem véletlenül érződik a Narnia világán is a hit és a nem hit harca. Isten (Aslan) keresése számos karakter kilátástalan, szenvedéssel teli kalandjai során.  1954 -ben a Cambridge Egyetemen lett a középkori és reneszánsz irodalom professzora. Itt mind kritikusai, mind tanítványai is tisztelettel adóznak neki. 1963. november 22-én halt meg oxfordi otthonában.

   

Most pedig jöjjön az első könyv cselekménye, és érdekességei, amit egyfajta Teremtésként lehet felfogni. Narnia teremtésében kezdettől fontos szerepet játszottak az emberek.

   

 A két főszereplő Polly Plummernek és Digory Kirke lesz. A fiú, Digory talán sokaknak ismerős lehet a mozifimből is, mivel ő az a szórakozott nagybácsi, akihez a négy testvér Peter, Susan, Edmund és Lucy beköltözik a német bombázások elől menekülve.

   

Professor Digory Kirke

Polly és Digory szomszédok lesznek és a hátsó udvaron találkoznak. Digory maga alatt van, és „koszos romhalmaznak” titulálja Londont, ami közelébe sem ér a lovakkal, patakokkal teli vidéki házukhoz képest. Miután veszekednek ezen egy kicsit, kiderül, hogy Digory anyja nagyon beteg, valószínűleg meg fog halni, és akkor a fiú magára marad. És hogy valójában ezt nagyon nehéz feldolgoznia a fiúnak.

  

Miután összebarátkoznak, sokat játszanak együtt. Míg nem aztán az egyik kalandjuk a házak közötti szűk padlásjáraton át az épület tetőterébe vezet. Véletlenül beesnek Digory házának emeletére, ahol elvileg Andrew Ketterley önjelölt varázsló és a fiú nagybátyja végzi titkos, kísérleteit. Amit inkább kontárkodásnak nevezhetnénk. Polly itt lát meg az asztalon számos sárga és zöld gyűrűket, amiknek legszívesebben meg is fogna. Ekkor bukkan fel Andrew bácsi. Meglepetésükre a férfi nem haragszik rájuk, hogy betörtek a szobájába, hanem még örül is neki. Mivel látja a lányon, hogy érdeklődik a gyűrűk iránt ráveszi, hogy megérintse az egyik sárgát. Aztán egy zümmögő hang hallatszik, és a lány pillanat alatt eltűnik. Andrew bácsi ekkor csellel ráveszi Digoryt, hogy ő is kövesse a lányt, mert más nem tudja megmenteni őt. A fiú a rendőrséghez sem fordulhat, elvégre ki hinne neki? Mielőtt a lány után küldi a fiút elmagyarázza, hogy a sárga gyűrű új világokba visz, a zöld pedig képes hazahozni. Ezért plusz egy zöld gyűrűt nyom a fiú kezébe és útnak indítja. Mivel Andrew bácsi eddig félt kipróbálni egy valamiben tévedett. A sárga gyűrű csak egy köztes világhoz vezet el, a zöld gyűrű, amit a hazaúthoz viselni kell, az visz el újabb világokba.

  

Ecd43a21b455a59bdc2f17b1fefe3503

   

Digory egy világok közti rengetegben találja magát, ahol számos kicsiny tó terül el a lombkoronák alatt. Ezekbe a tavakba ugorva lehet átjutni ebből a köztes világból egy másikba. Miután ráeszmélnek, hogy a gyűrűk nem úgy működnek ahogy azt mondták nekik, véletlen eljutnak egy elfeledett királyságba az egyik tavon keresztül. Ezt a királyságot pedig Charnnak hívták. Miután egyre jobban felfedezik az új világot, egyre jobban meg is értik. Egykor virágzott itt az élet, de most mintha viaszbábukkal teli panoptikumban sétáltak volna. Kíváncsiságukban eljutnak a királyi kastélyba, ahol egy kis versikét találnak leírva.

  

"Szólaltasd meg a harangot!

Veszélyt ígér vagy kalandot?

Ha nem tudod, hogy mit tegyél:

a gyáva fél, a bátor él."

  

Hosszas vita után, kalandvágyból megszólaltatják a harangot, és ekkora a sok élettelen figura közül egy nő tér magához. Ő nem más, mint Jadis, vagyis a később ismert Fehér Boszorkány. Ezt a világot is ő pusztította el egykor, mivel irigykedett a nővérére, de az ottlakóknak még sikerült őt is csapdába ejteniük. Miután a boszorkány színt vall, rákényszeríti a gyerekeket, hogy vigyék el a köztes világok közti erdőbe. Itt aztán megfogadja, hogy az összes létező világ úrnője lesz. P The Chronicles Of Narnia Tilda SwintonEgy rosszul elsült menekülési kísérlet után azonban a gyerekek „elviszik” Jadist a Földre. Itt Jadis találkozik Andrew bácsival, és amint tisztába kerül vele, hogy semmi varázsereje sincs, máris a szolgájává teszi, majd megindul a Föld meghódítására egy odarendelt lovaskocsi segítségével. Azonban varázsereje még nem tért vissza teljesen, ezért a város rendőrei hamar nekiesnek és igazi ökölharc bontakozik ki a 2,5-3 méteres asszony a rendfenntartók között. A boszorkány ekkor megragad és lámpaoszlopot és azzal kezd hadonászni. (Ez az a lámpaoszlop, amit a filmben láthattok az erdő közepén.) Már nyerésre áll, amikor a gyerekek a gyűrűk segítségével újra a köztes világokba juttatják el Jadist, De a trükk félresikerül és nem csak őt, hanem Andrew bácsit és a Franket (a kocsist), valamint a lovát, Szamócát is elteleportálják. A világok közti erdőben újabb csetepaté következik, miután egy fekete, világban találják magukat. Ahol nincs se fény, se hangok, se szagok… olyan mint maga az üresség.

   

Aztán egy dal hallatszik és életre kel a világ, és elkezd létezni. Állatok bújnak ki a földből, növények nőnek, világosság lesz. A dalt pedig nem más, mint Aslan énekli. Miután megteremti a világot Aslan néhány állatnak és növénynek megadja a beszéd és tudás képességét. Az állatok és beszélni képes fák körbeveszik őt és hallgatják a tanításait. Jadis ekkor odalép Aslanhoz és a vasoszloppal meg akarja ölni. De a fejét ért ütést az oroszlán meg sem érzi, amitől Jadis megijed és elmenekül a fák közé. Az itt leszúródó lámpaoszlop gyökeret ereszt a teremtés hangjától és világítani kezd.

10719541563 561fb3c8eb B

  

Aslan ekkor avatja be Digoryt, hogy elhozta Narnia világába a gonoszságot Jadis személyében. És mivel az emberek hozták a világba a gonoszt, az ő felelősségük kordában tartani/megfékezni azt. Első feladatuk az lesz, hogy elhozzanak egy almát a tiltott kertből, ami megfékezheti a gonoszságot. Időközben Andrew bácsi, annyira megijed a beszélő állatoktól, hogy menekülni kezd. Erre az állatok üldözőbe veszik, aki ettől elájul. Az állatok pedig fának nézik, ezért lábait betemetik, és visszaássák a földbe. A kertet az időközben szárnyakat növesztett kocsis lován, Szamócán teszik meg. A kert kapujának bejáratán aztán ez a felirat fogadja őket:

    

"E kapun jöjj be, vagy be se lépj!

Add másnak gyümölcsöm, vagy le se tépd!

Ki tolvajként mászik falamon át,

vágyai vermében leli magát."

  

Itt ismét előkerül Jadis, majd arra buzdítja a fút, hogy vigyen el egy almát az anyjának, és mentse meg vele az életét. Mert ez az alma az ifjúság, az örök élet és hatalom forrása. Digory sokáig vívódik magában, de végül nem enged a kísértésnek. (Hála Pollynak) A repülő lovuk hátáról még tisztán látják, hogy az almával alaposan belakott boszorkány észak felé veszi az útját. Az almát elültetik, és kinő belőle egy almafa, ami Narnia birodalmát védelmezi. Aslan maradásra bírja a kocsist, akinek a feleségét is idehozza és ők lesznek Narnia első Királya és Királynője. Így szaporodnak el az emberek Narniában. (Később azonban kiderül, hogy mások is eljutottak ide egy kapun keresztül. Ők lesznek majd a calormeniek.)

   

A két gyerek egy ajándék almával és Andrew bácsival tér vissza a Földre. Itt aztán a gyűrűket Aslan parancsára Pollyék ellopják Andrew bácsitól és egy olyan helyre ássák el, aminek létezéséről csakis ők tudnak. (Az utolsó könyv cselekményéig elő sem kerülnek.) Az alma meggyógyítja  Digory anyját, az almacsutkát pedig a fiú elülteti a kert végében. Amiből később egy erős fa növekszik. Egy vihar azonban később kidönti, de ebből a fából készítik el aztán azt a legendás szekrényt, ami átvezet Narnia földjére.

Wardrobenarnia    

+1 megjegyzés: Aslan végig Adám fiának és Éva lányának nevezi Digoryt és Pollyt. Utalva arra, hogy valószínűleg a „mi” világunk teremtésében is szerepet játszott egykor.

 

Legközelebb a második és valószínű a harmadik könyv összefoglalóját hozom el. Mivel a mozifilm nagyrészt megegyezik a könyvvel, viszont a harmadik könyv nem került megfilmesítésre, kimaradt a cselekményből! Végezetül pedig jöjjön egy-két kiadó, ahol be tudjátok szerezni a könyveket:

  

Libri – Egykötetes változat (Nekem ez van meg, bátran ajánlom.) – Megrendelhető itt!

  

Libri - Narnia krónikái - díszdobozos kiadás - Megrendelhető itt!

A Szerzőről

Ranma

Ranma

"A mai fiatalság legnagyobb problémája az, hogy mindent kézhez kap, ezért semmi nem ösztönzi őket gondolkodásra..."
A Szerző cikkei

2 Hozzászólás

 • Szilviusz
  2021 máj 03
  Beküldte: Szilviusz

  de rég is olvastam haha könyvtárból kikölcsönözve, gyorsabban végig olvastam a 7 könyvet, mint 1 kötelezőt xD bár nekem a széria lezárása egyáltalán nem tetszett :(

  1 0
 • Ranma
  2021 máj 03
  Beküldte: Ranma

  Nekem nem volt vele bajom. Csak ennyi "problemam" volt vele. Hogy nem volt felvezetve ez a "meszarszek" az elso 6 konyvben.

  0 0

Chatbox

Bejegyzés írásához be kell jelentkeznie! Amennyiben még nem regisztrált az oldalra, ide kattintva megteheti.


 • Ranma
  Ranma  1 hete

  Forditas lesz majd... de meg kell varni egy normalis releaset

 • MrShepard93
  MrShepard93  1 hete

  release around 4 - 6 August 2021 írnak már.... összezavarják az embert...

 • Ranma
  Ranma  1 hete

  Wow... kösz az infót

 • MrShepard93
  MrShepard93  1 hete

  Kiegészítés
  73 PAGES of BLEACH New Special Manga Chapter by Tite Kubo on 10 August 2021!

 • MrShepard93
  MrShepard93  1 hete

  [Linkelt tartalom] új Bleach Special manga jön :)

 • killdah  1 hete

  Como se llamo esto i am from SPAIN.

  I registered a lot time ago. Can i see this web without adblocer?

  thanks )

 • Ranma
  Ranma  3 hete

  Közben újra indult a mangaolvasó. Elsőként a Dr. Stonét raktuk fel, a többi feltöltése folyamatban...

 • Ranma
  Ranma  3 hete

  Közben kijött Bleach 280-308 BD hamarosan cserélem részeket.

 • Ranma
  Ranma  3 hete

  Srácok, már nálam az 52. yugi lektorált rész, de ma nem biztos, hogy ki tudom rakni...

 • Ranma
  Ranma  1 hónapja

  estre rakom fel kövi yugi részt.


Állapotfigyelő

Szavazás

Poll: Ki a kedvenc Yu-Gi-Oh főgonoszod?

Online

 • Vendégek: 4
 • Tagok: 1
 • Összes tag:329
 • Legújabb:harmadasd
 • Legtöbb online:96
  Vendégek: 93 Tagok: 3 ekkor: 2021 április 25 vasárnap - 15:40:24